Denní plán

 

SNÍDANĚ: je velice důležitá, protože se tak nastartuje tělo po noci. V žádném případě ji nevynechávejte, protože vám nepomůže její vynechání k hubnutí. Snídaně by měla tvořit cca 25% denního příjmu.

Vhodné potraviny: ke snídani ovesné kaše (s ovocem, semínky), müsli (nejlépe sypané; zapékané či slazené není vhodné), celozrnný chléb či pečivo se sýrem, libovou šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo vejcem.

Nevhodné potraviny: bílý chléb a pečivo, klobásy, párky, míchaná vajíčka, tučné salámy a tučné pomazánky, cornflakes, zapékané müsli, müsli s obsahem tuku a cukru, cereální sladké kuličky.

DOPOLEDNÍ SVAČINA: by měla být lehká, ale zároveň by měla obsahovat výživné látky.

Tipy na svačinu: Jogurt s lžíci vloček, ovoce, mléčné výrobky, malý kousek cel. pečiva s pomazánkou
Svačina by měla tvořit cca 15 % denního příjmu

 

 

OBĚD: by měl být dietnějšího rázu. Zapomeňte na klasickou českou kuchyni, která je velmi tučná a nezdravá. Příloha by měla být do 200 g (tj. 200 g brambor, 70 g rýže, těstovin v syrovém stavu). Nezapomeňte na velkou porci zeleniny. Oběd by měl tvořit cca 25 % denního příjmu:

Vhodné jídlo na oběd: Kuřecí maso a ryby s menší přílohou, houby, zeleninová jídla, netučné omáčky.

Nevhodná jídla: smažená jídla, tučné maso, tučné omáčky, knedlíky, sladká jídla

 

www.rbvyzivanamiru.cz

telefon: 737 74 48 22

ODPOLEDNÍ SVAČINA: Na odpolední svačinu si dejte něco lehkého. Třeba salát, jogurt nebo půl chleba se sýrem, šunkou, tvarohovou pomazánkou. Svačina by měla zaujímat tak 10 % denního příjmu.

VEČEŘE: by měla být přiměřeně velká a tvoří 20 % denního příjmu. Nezapomeňte, že by měla být menší než oběd. Platí pro ní stejná pravidla jako pro oběd. Snad jen příloha by měla být menší a to max. 150 g. Příloha by se neměla vynechávat.

Vhodná večeře: ryby, kuřecí maso s oblohou a menší přílohou, zeleninový salát se sýrem a knäckerbrotem, celozrnné pečivo, tvarůžky, tvaroh.

Nevhodná večeře: hodně pečiva, přílohy, tučné a smažené pokrmy, ovoce

DRUHÁ VEČEŘE: na druhou večeři si můžeme dát kousek zeleniny nebo 1 knäckerbrot a sýr či šunku. Jde jen o to, aby se do žaludku dostalo něco malého.

 

 

 

 

 

 

Ze začátku, se Vám může zdát těžké, dodržovat tyto zásady, po chvíli však zjistíte, že na tom nic těžkého není. Jídelníček byste si měli vytvořit podle toho, kolik vážíte a také podle toho, kolik vydáváte energie. Je rozdíl, pokud děláte kancelářskou práci nebo pokud děláte těžkou práci. Nezapomeňte, že byste měli jíst alespoň pětkrát denně v malých porcích. Ideálně je jíst šestkrát denně, aby se vám zrychlil metabolismus.

A jak na to? Ze začátku byste měli věnovat jídlu velkou pozornost. Zapisujte si vše, co sníte a na konci dne to zhodnoťte. Pravděpodobně jíte mnoho sladkostí, uždibujete mezi jídly nebo na druhou stranu toho sníte velmi málo. Takže velmi důležité je plánovat si to, co sníte. Jen tak máte šanci na úspěch.